fire 4

 

Ο πλέον παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης είναι αυτός που προσφέρει τη μεγαλύτερη θαλπωρή και την πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Το τζάκι αποτελεί ειδική και ξεχωριστή κατηγορία στον τομέα της θέρμανσης, ακριβώς επειδή η λειτουργία του δεν είναι μόνο θερμαντική και αισθητική αλλά και κοινωνική.

Το τζάκι είναι εστία που μαζεύει γύρω του την οικογένεια, την παρέα. Παραδοσιακά η θέση του είναι σε κεντρικό σημείο, ιδανικά στο κέντρο της μεγαλύτερης πλευράς του δωματίου. Όσο αφορά το στυλ του, πρέπει να ακολουθεί το χαρακτήρα του σπιτιού. Οι προτάσεις της αγοράς μπορούν να καλύψουν από τις πιο κλασσικές έως τις πλέον μοντέρνες αισθητικές απαιτήσεις.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή κατασκευή, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και απόδοση του τζακιού. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνίτη ή συνεργείο και επιμένετε να τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας.

Καθοριστικό ρόλο για το κατά πόσο το τζάκι «τραβάει» ή «καπνίζει» παίζει η καπνοδόχος. Είναι προτιμότερο να έχει κυκλική διατομή, γιατί ευνοεί την έξοδο των καυσαερίων, τα οποία συνήθως περιστρέφονται. Επίσης το ύψος από το σημείο εξόδου της καπνοδόχου στη στέγη έως την κορυφή της θα πρέπει να είναι αρκετό, ώστε να μην δημιουργούνται στροβιλισμοί και εμποδίζουν τον καπνό να βγει.

Πέρα από την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην κατασκευή του, το τζάκι χρειάζεται συστηματική συντήρηση. Όταν είναι καινούριο, τα τοιχώματα της καμινάδας είναι λεία και ο καπνός ανεβαίνει εύκολα προς τα πάνω. Με τον καιρό, όμως, συσσωρεύονται κατάλοιπα, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο καπνός να γυρίζει προς τα κάτω και να μπαίνει στο δωμάτιο. Ο συχνός καθαρισμός της καμινάδας επιβάλλεται και για λόγους ασφάλειας. Τα στερεά συστατικά του καπνού που μένουν στην καμινάδα μπορεί να πάρουν φωτιά ή να δημιουργήσουν εκρήξεις. Γι΄ αυτό στο τζάκι πρέπει να καίμε μόνο ξύλα και μάλιστα καλής ποιότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το τζάκι ως ψησταριά ή «σκουπιδοφάγο» γιατί τα κατάλοιπα που αφήνουν στην καμινάδα τα χημικά και τα λίπη, είναι σχεδόν αδύνατον να καθαριστούν.

Τα πιο συνηθισμένα ξύλα για το τζάκι είναι η δρυς, η ελιά, η οξυά και το πεύκο. Η δρυς και η ελιά είναι σκουρόχρωμα ξύλα, που ανάβουν δύσκολα, αργούν να καούν, δεν κάνουν έντονη φλόγα και αφήνουν κάρβουνα που σιγοκαίγονται για αρκετή ώρα. Η οξυά και το πεύκο είναι ανοιχτόχρωμα ξύλα που ανάβουν γρήγορα, έχουν χαρακτηριστικό άρωμα, εκπέμπουν μεγαλύτερη θερμότητα, αλλά καίγονται με μεγάλη ταχύτητα και γι΄ αυτό η φωτιά χρειάζεται πιο συχνή τροφοδοσία. Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο είδη ξύλων, ελαχιστοποιώντας έτσι τα μειονεκτήματα του καθενός και αυξάνοντας τα πλεονεκτήματά του.


Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν στραφεί στο τζάκι όχι μόνο για τοπική αλλά και για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την κυκλοφορία θερμού αέρα από ενεργειακά τζάκια, με ειδικά συστήματα προώθησης. Αν η κατασκευή και η διαρρύθμιση του σπιτιού δεν επιτρέπει την ύπαρξη καμινάδας, υπάρχει εναλλακτική λύση. Τζάκια που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό, παράγουν μια αληθοφανή φλόγα, ανάβουν και σβήνουν με τηλεχειριστήριο και δεν χρειάζονται επιτήρηση και συνεχή τροφοδοσία. Είναι μια παρηγοριά, αλλά τη μυρωδιά του ξύλου που καίγεται δεν μπορείς να την έχεις.

Το τζάκι είναι προσόν για ένα σπίτι. Ανεβάζει την αγοραστική του αξία. Ο ρόλος που του αρμόζει είναι πρωταγωνιστικός και είναι κρίμα να παροπλίζεται. Στα σύγχρονα διαμερίσματα δυστυχώς εννιά φορές στις δέκα το τζάκι είναι στριμωγμένο σε μια γωνία και όχι πάντα την καλύτερη. Οι κατασκευαστές σκέφτονται «αρκεί να υπάρχει τζάκι κι ας είναι και στο διάδρομο» (ναι, το έχω δει και αυτό). Κι οι αγοραστές πληρώνουν ένα τζάκι που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, τουλάχιστον όχι όπως πρέπει. Έχω δει τέτοια τζάκια να παίζουν συχνά το ρόλο αποθηκευτικού χώρου. Μετράει όντως στα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού το τζάκι, αν έχει τη θέση που του αξίζει και αν μπορεί να παίξει το ρόλο για τον οποίο προορίζεται.

 


Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε περισσότερα άρθρα όπως αυτό απευθείας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.


I agree with the Όροι και Προϋποθέσεις

 

fire_1.jpgfire_2.jpgfire_3.jpg