kitchen7

 

Η κουζίνα πρέπει πάνω από όλα να είναι λειτουργική. Επιλέξτε έπιπλα κουζίνας με αξεσουάρ και ειδικούς μηχανισμούς που θα σας επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου και θα σας διευκολύνουν στην καθημερινή χρήση. Τα υλικά πρέπει να είναι αντοχής και κυρίως να αντέχουν στην υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία. Όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση, προτιμήστε έπιπλα κουζίνας που θα ταιριάζουν στο στυλ διακόσμησης του υπόλοιπου σπιτιού και τον τρόπο ζωής σας.

 

Βάλτε τάξη

Ξεκινήστε με ένα ξεκαθάρισμα, απομακρύνοντας από το χώρο της κουζίνας ό,τι δεν είναι απαραίτητο εκεί, συμπεριλαμβάνοντας τα εκτός εποχής αντικείμενα.

 

Επιλέξτε προσεκτικά το χρώμα

Τα φωτεινά χρώματα μας ανεβάζουν τη διάθεση και μας προδιαθέτουν για δημιουργία. Να θυμάστε όμως ότι τα πολύ ανοιχτόχρωμα ντουλάπια λερώνονται εύκολα.

 

Ανάλογα με τη χρήση

Σας αρέσει να μαγειρεύετε ή μήπως χρησιμοποιείτε την κουζίνα για να ετοιμάσετε τον καφέ σας πριν φύγετε για τη δουλειά ή για να φτιάξετε ένα σάντουιτς; Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την κουζίνα και με τι τρόπο, θα πρέπει να επιλέξετε τα υλικά. Για παράδειγμα οι επιφάνειες από inox και γυαλί δημιουργούν εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά σε καθημερινή χρήση θα θαμπώσουν γρήγορα.

 

Περισσότερη άνεση

Για να μην πιάνετε η μέση σας, βεβαιωθείτε ότι ο πάγκος και ο νεροχύτης βρίσκονται σε τέτοιο ύψος ώστε δεν θα χρειάζεται να σκύβετε όταν δουλεύετε ή όταν πλένετε πιάτα αντίστοιχα.

 

Για δύο λόγους

Αν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε τον πάγκο εργασίας κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα. Έτσι θα εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως και θα δουλεύετε πιο ευχάριστα χαζεύοντας έξω.

 

Για να βλέπετε καλύτερα

Στις παλιές πολυκατοικίες οι κουζίνες είναι συνήθως μικρές και σκοτεινές γιατί βλέπουν στον φωταγωγό ή στον ακάλυπτο χώρο. Αν και στην δική σας κουζίνα δεν μπαίνει το φως του ήλιου χρησιμοποιήστε λαμπτήρες φθορισμού. Είναι η πιο κοντινή εναλλακτική λύση στο φυσικό φως.

 

Μικρή αλλά χρηστική

Σε μια μικρή κουζίνα εκμεταλλευτείτε κάθε κρυφή γωνιά ή εσοχή για να τοποθετήσετε ράφια και να τακτοποιήσετε ποτήρια και μικρά βάζα.

 

Σε διπλό ρόλο

Φυτέψτε γλαστράκια με δυόσμο, μαϊντανό και βασιλικό και βάλτε τα στο παράθυρο της κουζίνας σας. Θα σας φανούν πολύ χρήσιμα όταν μαγειρεύετε και παράλληλα θα στολίσουν το χώρο.

 

Εύκολο άνοιγμα

Αντικαταστήστε τα παλιά πόμολα από τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας με εύχρηστες εργονομικές λαβές.

 

Βεβαιωθείτε για την ασφάλειά τους

Τα έπιπλα στα οποία θα φυλάσσονται αντικείμενα ή ουσίες επικίνδυνες για τα παιδιά θα πρέπει να ανοίγουν, ασκώντας στο πόμολο της πόρτας τους δύναμη μεγαλύτερη των 20 kg.

 

Προσέξτε τις γωνίες

Σύμφωνα με στατιστικές τα περισσότερα ατυχήματα στο σπίτι συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επιλέξτε έπιπλα και πάγκους χωρίς προεξέχουσες ακμές και γωνίες.

 

Ο θόρυβος κουράζει

Για να μπορείτε να δουλεύετε στη κουζίνα σας με ηρεμία προτιμήστε πλυντήρια πιάτων και απορροφητήρες με χαμηλό επίπεδο θορύβου.

 

Πάγκος εργασίας - υλικά

Το design επηρεάζει σίγουρα τις επιλογές μας. Όσο αφορά όμως στον πάγκο εργασίας της κουζίνας αυτό που πρέπει κυρίως να μας νοιάζει είναι η αντοχή του.

Σε αυτόν τον τομέα το μάρμαρο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων υλικών. Το κυριότερο είναι ότι δεν διαβρώνεται από την υγρασία. Επίσης δεν επηρεάζεται από τις εναλλαγές θερμοκρασίας και γι’ αυτό μπορούμε να ακουμπάμε επάνω του άφοβα ζεστά ή κρύα σκεύη. Χρειάζεται προσοχή μόνο στην επιλογή του. Αν το μάρμαρο δεν είναι καλής ποιότητας υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να αποκολληθούν μικρά κομμάτια από την επιφάνειά του. Το μάρμαρο που προέρχεται από την Πεντέλη και το Διόνυσο είναι το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε.

Ο γρανίτης είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό υλικό. Έχει περίπου τα ίδια πλεονεκτήματα με το μάρμαρο και επιπλέον τον βρίσκουμε σε πολλά χρώματα. Το μόνο μειονέκτημά του είναι το κόστος του και αυτό επειδή εισάγεται από το εξωτερικό.

Ο πάγκος της κουζίνας μπορεί να επενδυθεί και με κεραμικά πλακάκια. Αντέχουν στις εναλλαγές θερμοκρασίας και επισκευάζονται εύκολα αν κάποιο σπάσει. Το μειονέκτημά τους είναι ότι χρειάζονται προσοχή στο καθάρισμα, ιδιαίτερα οι αρμοί.

Ο βακελίτης είναι το πιο διαδεδομένο υλικό σήμερα. Πρόκειται για φορμάικα κολλημένη με ειδικές κόλλες πάνω σε νοβοπάν. Το προτιμούν οι περισσότεροι γιατί είναι οικονομική επιλογή και παράγεται σε διάφορα χρώματα, έτσι ώστε να ταιριάζει σε κάθε κουζίνα. Για να αντέξει χρειάζεται λίγη προσοχή στην χρήση. Δεν πρέπει να αφήνουμε υγρασία στην επιφάνειά του. Για παράδειγμα όταν ανοίγουμε το πλυντήριο των πιάτων καλό είναι να σκουπίζουμε του υδρατμούς που κολλάνε στην άκρη του πάγκου. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να ακουμπάμε κατευθείαν στον πάγκο ζεστές κατσαρόλες.

Το πιο σύγχρονο όσο αφορά τα υλικά για πάγκους είναι το corian. Είναι συνθετικό υλικό που μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλουμε και αν σπάσει επισκευάζεται πολύ εύκολα. Είναι αρκετά ανθεκτικό, κατασκευάζεται σε διάφορα χρώματα και στην εμφάνιση μοιάζει αρκετά με μάρμαρο.

Το ανοξείδωτο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ στις επαγγελματικές κουζίνες, είναι μια επιλογή και για οικιακή χρήση. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα υλικά για να δώσει στο χώρο προχωρημένο design.

 


Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε περισσότερα άρθρα όπως αυτό απευθείας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.


I agree with the Όροι και Προϋποθέσεις

 

kitchen7.jpgkitchen8.jpgkitchen9.jpgkitchen_1.jpgkitchen_2.jpgkitchen_3.jpgkitchen_4.jpgkitchen_5.jpgkitchen_6.jpg