bath 5

 

Αναζητώντας ιδέες για την ανανέωση ή τη διακόσμηση του μπάνιου, το μόνο που καταφέρνετε είναι να σας φαίνεται ακόμα πιο απλό και "μίζερο" το δικό σας; Έχετε την εντύπωση ότι οι περισσότερες  "προτάσεις"  απευθύνονται τουλάχιστον στον υπεύθυνο διακόσμησης του Προεδρικού Μεγάρου; Φυσικά αν διαθέτεις τα άπειρα τετραγωνικά, είναι εύκολο να βρεις ποια είναι η ιδανική διάταξη ειδών υγιεινής και επίπλων και να το διακοσμήσεις. Στις ιδέες λοιπόν που ακολουθούν, απομονώστε τις λύσεις που δεν δεσμεύονται από  το πόσο χώρο έχετε διαθέσιμο και μπορούν να βοηθήσουν και το δικό σας όχι "βασιλικό" μπάνιο, να γίνει περισσότερο λειτουργικό και ευχάριστο. 

 Ανεξάρτητα από το είδος καθρέφτη που θα τοποθετήσετε, το θέμα του φωτισμού του είναι καθοριστικό για το σύνολο του χώρου. Ειδικά αν δεν υπάρχει και πρόσθετος κεντρικός φωτισμός στο μπάνιο σας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα, μην είστε και τόσο σίγουροι ότι οι μικρές λάμπες που συνήθως συνοδεύουν τους καθρέφτες θα είναι επαρκείς. Στις αχανείς και φωτεινές εκθέσεις των καταστημάτων, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και τοποθετώντας τον καθρέφτη στον δικό σας χώρο, να βρεθείτε μπροστά σε μια "μουντή" έως και "σκοτεινή" δυσάρεστη έκπληξη. Προτιμήστε έναν καθρέφτη όχι με πολλά μικρά, αλλά με ένα και έντονο φως στο κέντρο του, ή αν χρειασθεί τοποθετείστε επιπλέον φωτιστικά στον τοίχο.

Κλείστε τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα, σε μια  καμπίνα από γυαλί, fiberclass, ή κάποιο άλλο από τα σύγχρονα υλικά που θα βρείτε στην αγορά.  Είναι μια λύση πολύ πιο λειτουργική  από την κλασσική κουρτίνα και  η διαφάνεια του γυαλιού προσθέτει αίσθηση "χώρου", ειδικά σε μικρά μπάνια. Τέτοιους είδους καμπίνες κυκλοφορούν πλέον σε όλα τα σχήματα και το κόστος τους, αν επιλέξετε κάτι απλό, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Γενικά, ο διαχωρισμός του χώρου της μπανιέρας/ ντουζιέρας και γιατί όχι και της λεκάνης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ύφος και απελευθερώνει οπτικά το κομμάτι του μπάνιου που φιλοξενεί νιπτήρα και καθρέφτη, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται τεράστιος χώρος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Και στο μπάνιο, ισχύει ο γενικός κανόνας, ότι οι λειτουργικές λύσεις είναι περισσότερο αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού, παρά τετραγωνικών. Αν για παράδειγμα υπάρχει στο μπάνιο σας μια μπανιέρα που σχεδόν ποτέ δεν τη γεμίζετε με νερό, αφρόλουτρα και έλαια, για να χαλαρώσετε υπό το φως των κεριών, είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μια ντουζιέρα και να εκμεταλλευθείτε τον επιπλέον χώρο, για ένα μεγαλύτερο έπιπλο νιπτήρα ή ένα πρόσθετο ντουλάπι.

Οι αποθηκευτικοί χώροι στο μπάνιο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του, ειδικά αν γενικά στο σπίτι έχετε "έλλειψη ντουλαπιών". Αν για παράδειγμα θα πρέπει και όλες σας οι πετσέτες, επειδή δεν υπάρχει χώρος αλλού, να βρίσκονται κι αυτές στο μπάνιο, εκτός από όλα τα μπουκάλια και μπουκαλάκια καλλυντικών και απορρυπαντικών, θα πρέπει να εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο εκατοστό χώρου, με  κομψές και ταυτόχρονα όχι "παραφορτωμένες" οπτικά λύσεις.  Αν υπάρχει κάποια εσοχή, είστε από τους τυχερούς. Μπορείτε εκεί να τοποθετήσετε  γυάλινα ράφια  ή ένα κλειστό ντουλάπι, που είναι πολύ πιο εύχρηστο. Έτσι τα πάντα θα είναι πιο καθαρά και δεν θα χρειάζεται να κάνετε μια μικρή μετακόμιση για να καθαρίσετε. Αν τώρα ο αρχιτέκτων παρέλειψε να δημιουργήσει μια "πολύτιμη εσοχή" για να βάλετε το ντουλαπάκι σας, θα πρέπει να χωρέσετε τα πάντα σε όσο χώρο διαθέτει το έπιπλο  του νιπτήρα ή να προσθέσετε ένα επιπλέον ντουλάπι. Μια λύση είναι τα ντουλάπια τοίχου, που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται περιμετρικά του καθρέφτη, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει χώρος. Για να διευκολύνετε στη ζωή σας, φροντίστε   όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα να βρίσκονται σε "δημόσια θέα" και να βγαίνει το κάθε τι  από τα ντουλάπια σας μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η εικόνα ενός μπάνιου που σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, μπορεί κανείς να βρει σαπούνια, αρώματα, σφουγγάρια, πετσέτες δίνει την εικόνα μιας μόνιμης ακαταστασίας, σας δυσκολεύει στο καθάρισμα, και κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα μπάνια να δείχνουν μικρά.   Από τις πιο μοντέρνες, κομψές και λειτουργικές λύσεις, αν δεν μπορείτε να έχετε αρκετά ντουλάπια στο μπάνιο, είναι οι μεταλλικές ράγες που πάνω τους μπορείτε να κρεμάσετε  στον τοίχο όλα σας τα μικροαντικείμενα. Στη πραγματικότητα με μια τέτοια απλούστατη κατασκευή στο χώρο της μπανιέρας/ ντουζιέρας κι άλλη μία κοντά στον νιπτήρα, τα άκρως αναγκαία βρίσκονται πάντα σε τάξη.  

Το χρώμα που θα κυριαρχεί στο μπάνιο, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την γενική εικόνα του. Όπως συμβαίνει σε όλα σας τα δωμάτια, τα σκούρα χρώματα σε τοίχους και έπιπλα, προσφέρονται για μεγάλους χώρους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κι εδώ  να πλαισιωθούν με ανοιχτόχρωμα στοιχεία κι έναν μεγάλο καθρέφτη που θα "ανοίγει" οπτικά τον χώρο, αν δεν θέλετε κάθε φορά που ανοίγετε τη πόρτα να "μαυρίζει η ψυχή σας". Ειδικά η επιλογή για τα πλακάκια είναι καθοριστική. Εδώ αν αποτύχετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στους τοίχους, όπως με ευκολία θα κάνατε σε ένα οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο. Αν τώρα τα πλακάκια είχαν ήδη μπει πριν από εσάς στο σπίτι  και δεν σας αρέσουν, υπάρχουν μερικές ακόμα επιλογές, εκτός από τη "φασαριόζικη" λύση να τα γκρεμίσετε και να τοποθετήσετε καινούργια. Σε χρωματοπωλεία αλλά και καταστήματα ειδών υγιεινής και πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, θα βρείτε διακοσμητικά για πλακάκια που θα δώσουν άλλη όψη στο μπάνιο σας, ειδικά αν τα παλιά είναι μονόχρωμα.  Μπορείτε να "σκορπίσετε" μερικά τέτοια διακοσμητικά, προτιμώντας αυτά σε μορφή ζελατίνας, που κολλούν τέλεια και εύκολα στο πλακάκι, μόνο με νερό, και σας εξασφαλίζουν την άνεση για ανανέωση όποτε το θελήσετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο. 

Αν τώρα το πλακάκι σαν υλικό σας φαίνεται κάπως "κρύο",  μπορείτε να διατηρήσετε και στο μπάνιο τη μορφή των βαμμένων με χρώμα τοίχων, όπως σε κάθε άλλο δωμάτιο. Πρόταση που δημιουργεί ένα  εξαιρετικά κομψό αποτέλεσμα διακοσμητικά,  αλλά όχι τόσο λειτουργική, σε ότι αφορά το καθάρισμα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρώματα με αντοχή στην υγρασία και το συχνό σαπούνισμα. Μια ενδιάμεση λύση, είναι να συνδυάσετε πλακάκι μέχρι κάποιο ύψος του τοίχου και στη συνέχεια μέχρι το ταβάνι να βάψετε τον τοίχο, σε ένα χρώμα που θα τονίσει και θα αναδείξει το χώρο σας. Ανάμεσα στις δύο διαφορετικές επιφάνειες, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μια μπορντούρα.  

Οι καθρέφτες είναι γνωστό ότι "μεγαλώνουν" και "φωτίζουν" τους χώρους που τοποθετούνται και επειδή δεν έχουν "προηγούμενα" ειδικά με το δικό σας μπάνιο, μπορούν θαυμάσια να το κατορθώσουν και εκεί. Αρκεί να απαρνηθείτε την τετριμμένη διακοσμητική αντίληψη ότι ο καθρέφτης οφείλει να οριοθετεί αυστηρά τον χώρο του νιπτήρα και να τον επεκτείνετε σε όσο μεγαλύτερο μέρος του τοίχου είναι δυνατόν. Ένα επίσης συχνό λάθος που αφορά τον καθρέφτη του μπάνιου, είναι η απόσταση που έχει το πρόσωπο από το είδωλό σας, όταν στέκεστε μπροστά του. Πολύ, πολύ όμορφος ο τεράστιος νιπτήρας που διαλέξατε, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσετε ποτέ να μακιγιαριστείτε σωστά στο μπάνιο (παρά μόνο τις απόκριες), γιατί το βάθος του νιπτήρα είναι τέτοιο, που σας κρατά χιλιόμετρα μακριά από τον καθρέφτη σας. Η λύση δεν είναι βεβαίως να απαρνηθείτε τον νιπτήρα. Αρκεί να μην τοποθετήσετε τον καθρέφτη απευθείας πάνω στον τοίχο αλλά να τον ενσωματώσετε  σε ένα πλαίσιο ή ακόμα καλύτερα σε ένα ντουλάπι που θα κρύβεται πίσω του και θα τον φέρει όσο χρειάζεται κοντά σας.

Και στο μπάνιο το ύφασμα μπορεί να δημιουργήσει την πιο εύκολη ανανέωση. Πετσέτες, χαλάκια και κουρτίνες μπάνιου, που υπάρχουν σε ατέλειωτη ποικιλία θα σας βοηθήσουν να ζωηρέψετε την εικόνα του. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν την ίδια χρωματική γκάμα με τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε αντιθέσεις.

Χρώμα επίσης μπορούν να δώσουν τα αξεσουάρ μπάνιου. Αρκεί να μην το παρακάνετε δημιουργώντας το μπάνιο της Barbie. Να θυμάστε ότι το υλικό αυτών των αξεσουάρ είναι περισσότερο σημαντικό από το χρώμα, για να μπορείτε εύκολα να τα διατηρείτε καθαρά.

Γενικά το καθάρισμα του μπάνιου όσο κι αν φαίνεται μια εύκολη διαδικασία, μπορεί να γίνει η καταστροφή του. Τα σκληρά χημικά καθαριστικά που “ορκίζονται” ότι θα σας απαλλάξουν χωρίς κόπο από άλατα και δύσκολες βρωμιές το καταφέρνουν, μόνο που μετά από λίγο εκτός από τη βρωμιά έχουν “πάρει μαζί τους” και τα είδη υγιεινής ή τα πλακάκια σας. Σε κάποια από αυτά αναγράφεται ότι δεν ενδείκνυνται για χρήση σε εμαγιέ ή επισμαλτωμένες επιφάνειες, σε άλλα όμως όχι και το αποτέλεσμα είναι μια θαμπή μπανιέρα ή ένας χωρίς γυαλάδα νιπτήρας. Προτιμήστε ένα πιο light προϊόν και μην τρίβετε με τις ώρες με σκληρά σφουγγάρια. Αν η ζημιά έχει ήδη γίνει, υπάρχει λύση. Ένα ειδικό συνεργείο επισμάλτωσης, δεν θα χρειαστεί πάνω από δύο μέρες για να τα κάνει καινούργια. Χωρίς υπέρογκο κόστος θα αποκτήσετε όποιου χρωματισμού μπανιέρα θέλετε.

Για το τέλος, μην  ξεχνάτε ότι οι ώρες που περνάτε στο μπάνιο (ειδικά για ορισμένους) δεν είναι καθόλου λίγες και σε τίποτα δεν πρέπει να υστερεί ο συγκεκριμένος χώρος σε ποιότητα και ανέσεις.

 


Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε περισσότερα άρθρα όπως αυτό απευθείας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.


I agree with the Όροι και Προϋποθέσεις

bath_1.jpgbath_2.jpgbath_3.jpgbath_4.jpgbath_5.jpg

photo credits: Festoon House Lighting